1. Makan Hidangan Secara Teratur
Jangan biasakan diri berlapar hanya untuk menanti jamuan makan yang akan datang, kerana ini akan menyebabkan anda makan lebih daripada yang dirancang. Kelaparan juga membuatkan anda cenderung mengelak pilihan yang lebih sihat, oleh itu makanlah secara teratur dan elakkan makan berlebihan walaupun sekali-sekala.
2. Kurangkan Minuman Berkarbonat
Sebolehnya, pilih air kosong berbanding minuman manis untuk mengelakkan pengambilan kalori tambahan! Sebagai alternatif, pilih minuman dengan kurang gula atau tanpa gula tambahan.
3. Fokus Pada Kualiti
Pilih tiga hingga lima hidangan yang paling menarik di atas meja, tanpa mengabaikan kawalan saiz hidangan kerana makanan perayaan cenderung untuk tinggi kalori. Sebagai alternatif, gunakan pinggan yang lebih kecil.
4. Kawalan Saiz Hidangan
Luangkan masa untuk menikmati setiap suapan. Ini memberi badan anda masa yang cukup untuk mencerna dan merasa kenyang, bagi mengelakkan terlalu banyak pusingan makanan. Ia juga membolehkan anda menikmati rasa dan tekstur hidangan.
5. Jauh Di Mata, Jauh Di Fikiran
Jika anda menjadi tuan rumah majlis anda sendiri, simpan baki makanan sebaik sahaja waktu makan tamat. Anda akan kurang cenderung untuk mengambil makanan tambahan atau mengunyah sisa makanan di atas meja apabila ia sudah disimpan daripada pandangan.