Kuih Ketayap KitKat® | Nestlé Home of Good Langkau ke kandungan utama

Kuih Ketayap KitKat®

Image
KitKat® width=
recipe by KitKat®

Ingredients

  • 4 jari KitKat® 4 unit
  • 100 Gram Nestlé® Just Milk™ rendah lemak
  • 100 gram Gula Melaka
  • 100 gram Kelapa Kering
  • 120 gram Tepung Serbaguna
  • 100 gram Santan Kelapa
  • 100 Gram Jus Pandan
  • 1/4 sudu kecil Garam
  • 1 biji Telur
  • 1 sudu kecil Tepung Jagung
  • 200 milliliter Air

Sedia

7

Mins

Recipe Cooking Time

test

Masak

18

Mins

test

Hidangan

3

Orang

Directions

Step 01.

5 min

Untuk menyediakan inti, masukkan Gula Melaka dan air ke dalam periuk. Masak pada api sederhana sehingga larut.

Step 02.

6 min

Masukkan kelapa kering dan tepung jagung ke dalam adunan dan teruskan masak selama beberapa minit.

Step 03.

1 min

Pindahkan inti ke dalam mangkuk kecil. Mengetepikan.

Step 04.

3 min

Untuk mula membuat krep; ayak tepung ke dalam mangkuk adunan. Buat lubang di tengah tepung dan masukkan ke dalam telur. Gaul sehingga sebati.

Step 05.

3 min

Masukkan garam, santan dan jus pandan perlahan-lahan ke dalam adunan. Gaul adunan hingga sebati.

Step 06.

5 min

Panaskan kuali cetek bersaiz 25cm pada api perlahan dan sapu minyak.

Step 07.

2 min

Tuangkan 1 senduk adunan di tengah dan pusingkan kuali untuk menyaluti seluruh permukaan kuali, membentuk lapisan nipis krep.

Step 08.

2 min

Pindahkan krep nipis ke permukaan rata. Letakkan 2 sudu teh inti dan taburkan sedikit KitKat® (dicincang halus).

Step 09.

1 min

Canai crepe seperti spring roll dan sedia untuk dihidangkan.

Nutrition Facts

202.57

kcal

3.52g

Protein

22.89g

Carb

10.53g

Fat

Write a review

Would you recommend this item?
Imej-imej
You have added 0 out of 3 allowed media item entities.

Discover Our Recipes

Kuih Ketayap KitKat®

Image

Prep: 7 mins
Cooking: 18 mins
Serve: 3 people

Ingredients


  • 4 jari KitKat® 4 unit
  • 100 Gram Nestlé® Just Milk™ rendah lemak
  • 100 gram Gula Melaka
  • 100 gram Kelapa Kering
  • 120 gram Tepung Serbaguna
  • 100 gram Santan Kelapa
  • 100 Gram Jus Pandan
  • 1/4 sudu kecil Garam
  • 1 biji Telur
  • 1 sudu kecil Tepung Jagung
  • 200 milliliter Air


Directions

Step 01.

5 min

Ingredients on this step:

Untuk menyediakan inti, masukkan Gula Melaka dan air ke dalam periuk. Masak pada api sederhana sehingga larut.

Step 02.

6 min

Ingredients on this step:

Masukkan kelapa kering dan tepung jagung ke dalam adunan dan teruskan masak selama beberapa minit.

Step 03.

1 min

Ingredients on this step:

Pindahkan inti ke dalam mangkuk kecil. Mengetepikan.

Step 04.

3 min

Ingredients on this step:

Untuk mula membuat krep; ayak tepung ke dalam mangkuk adunan. Buat lubang di tengah tepung dan masukkan ke dalam telur. Gaul sehingga sebati.

Step 05.

3 min

Ingredients on this step:

Masukkan garam, santan dan jus pandan perlahan-lahan ke dalam adunan. Gaul adunan hingga sebati.

Step 06.

5 min

Ingredients on this step:

Panaskan kuali cetek bersaiz 25cm pada api perlahan dan sapu minyak.

Step 07.

2 min

Ingredients on this step:

Tuangkan 1 senduk adunan di tengah dan pusingkan kuali untuk menyaluti seluruh permukaan kuali, membentuk lapisan nipis krep.

Step 08.

2 min

Ingredients on this step:

Pindahkan krep nipis ke permukaan rata. Letakkan 2 sudu teh inti dan taburkan sedikit KitKat® (dicincang halus).

Step 09.

1 min

Ingredients on this step:

Canai crepe seperti spring roll dan sedia untuk dihidangkan.



Nutrition Facts


  • carbohydrates: 22.89g
  • energykilocalories: 202.57kcal
  • fat: 10.53g
  • protein: 3.52g

Print

Kami akan menghantar anda ke halaman:

Teruskan ke halaman?