Mi Kari Bebola Berasaskan Tumbuhan Langkau ke kandungan utama

Mi Kari Bebola Berasaskan Tumbuhan

Image
Harvest Gourmet™ width=
Resipi oleh Harvest Gourmet™

Bahan-Bahan

  • 1/3 cawan Minyak Masak
  • 1 batang Kayu Manis
  • 3 unit Buah Pelaga
  • 3 unit Cengkih
  • 1 unit Bawang Merah
  • 1 batang Serai
  • 3 unit Bawang Merah
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 5 sudu besar Serbuk Kari
  • 1 paket MAGGI® Sambal Tumis
  • 1 1/2 sudu kecil Perasa Sayuran
  • 1 paket Harvest Gourmet Stir Fry Mince
  • 1 liter Air
  • 2 gram Asam Keping
  • 1 sudu kecil Gula
  • 1 sudu besar Perasa Sayuran
  • 1/2 cawan Santan Kelapa
  • 3 unit Tofu, Goreng
  • 1 paket Mi Kuning
  • 200 gram Kacang Panjang
  • 1 unit Terung
  • 4 unit Limau Nipis

Sedia

7

Mins

Recipe Cooking Time

test

Masak

28

Mins

test

Hidangan

2

Orang

Langkah-Langkah

Langkah 01.

2 min

Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, pelaga, cengkih, hirisan bawang merah dan serai sehingga naik bau.

Langkah 02.

2 min

Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar. Tumis sehingga kering.

Langkah 03.

5 min

Masukkan serbuk kari dan MAGGI® Sambal Tumis, tumis sehigga pecah minyak.

Langkah 04.

7 min

Keluarkan 2 sudu besar pes, sejukkan dan gaulkan bersama Harvest Gourmet Stir Fry Mince dan perasa sayuran. Gaul sebati dan bentukan kepada bebola.

Langkah 05.

8 min

Masukkan air, asam keping, perasa sayuran dan gula. Renehkan sehingga sebati.

Langkah 06.

6 min

Masukkan bebola Stir Fry Mince, santan dan tofu goreng. Gaul sebati dan renehkan sehingga naik minyak.

Langkah 07.

5 min

Untuk menghidang, letakkan sedikit mi kuning yang telah dicelur, tuangkan kuah bersama berbola, letakkan kacang panjang dan terung yang dicelur. Hidangkan bersama limau nipis.

Maklumat Nutrisi

385.90

Kalori

11.53g

Protin

39.47g

Karbohidrat

21.31g

Lemak

Tulis Ulasan Anda

Adakah anda akan mengesyorkan item ini?
Imej-imej
Anda telah menambah 0 daripada 3 item media yang dibenarkan.

Temui Resepi Kami

Image

Prep: 7 mins
Cooking: 28 mins
Serve: 2 people

Ingredients


  • 1/3 cawan Minyak Masak
  • 1 batang Kayu Manis
  • 3 unit Buah Pelaga
  • 3 unit Cengkih
  • 1 unit Bawang Merah
  • 1 batang Serai
  • 3 unit Bawang Merah
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 5 sudu besar Serbuk Kari
  • 1 paket MAGGI® Sambal Tumis
  • 1 1/2 sudu kecil Perasa Sayuran
  • 1 paket Harvest Gourmet Stir Fry Mince
  • 1 liter Air
  • 2 gram Asam Keping
  • 1 sudu kecil Gula
  • 1 sudu besar Perasa Sayuran
  • 1/2 cawan Santan Kelapa
  • 3 unit Tofu, Goreng
  • 1 paket Mi Kuning
  • 200 gram Kacang Panjang
  • 1 unit Terung
  • 4 unit Limau Nipis


Directions

Step 01.

2 min

Ingredients on this step:

Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, pelaga, cengkih, hirisan bawang merah dan serai sehingga naik bau.

Step 02.

2 min

Ingredients on this step:

Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar. Tumis sehingga kering.

Step 03.

5 min

Ingredients on this step:

Masukkan serbuk kari dan MAGGI® Sambal Tumis, tumis sehigga pecah minyak.

Step 04.

7 min

Ingredients on this step:

Keluarkan 2 sudu besar pes, sejukkan dan gaulkan bersama Harvest Gourmet Stir Fry Mince dan perasa sayuran. Gaul sebati dan bentukan kepada bebola.

Step 05.

8 min

Ingredients on this step:

Masukkan air, asam keping, perasa sayuran dan gula. Renehkan sehingga sebati.

Step 06.

6 min

Ingredients on this step:

Masukkan bebola Stir Fry Mince, santan dan tofu goreng. Gaul sebati dan renehkan sehingga naik minyak.

Step 07.

5 min

Ingredients on this step:

Untuk menghidang, letakkan sedikit mi kuning yang telah dicelur, tuangkan kuah bersama berbola, letakkan kacang panjang dan terung yang dicelur. Hidangkan bersama limau nipis.



Nutrition Facts


  • carbohydrates: 39.47g
  • energykilocalories: 385.90kcal
  • fat: 21.31g
  • protein: 11.53g

Print

Kami akan menghantar anda ke halaman:

Teruskan ke halaman?