HARVEST GOURMET WANTON ORIENTAL DENGAN CUKA HITAM & SOS PEDAS Langkau ke kandungan utama

Harvest Gourmet Wanton Oriental dengan Cuka Hitam & Sos Pedas

Image
Harvest Gourmet™ width=
recipe by Harvest Gourmet™

Ingredients

  • 100 gram Harvest Gourmet Stir Fry Mince
  • 1/4 sudu kecil Garam
  • 1/2 sudu kecil Gula
  • 1 secubit Rempah, Lada Putih
  • 3/4 sudu kecil Minyak Bijan
  • 3/4 sudu kecil Minyak Bawang
  • 35 milliliter Air
  • 10 gram Hirisan Daun Bawang
  • 15 gram Hirisan Kulat Hitam
  • 20 gram Buah berangan Dipotong dadu
  • 8 gram Hirisan Daun Ketumbar
  • 20 gram Lobak Merah Dipotong dadu
  • 10 keping Kulit Wantan
  • 1 Unit Telur Dipukul
  • 250 milliliter Air
  • 3 1/3 sudu besar Kicap cair
  • 9 sudu kecil Gula
  • 1 sudu besar Sos Tiram Vegetarian
  • 3 3/4 sudu kecil Shallot Oil
  • 4 sudu besar minyak cili padi dengan cili api
  • 1/4 sudu kecil Garam
  • 2 sudu kecil Thick Soya Sauce
  • 2 2/3 sudu besar Cuka, hitam

Sedia

73

Mins

Recipe Cooking Time

test

Masak

12

Mins

test

Hidangan

2

Orang

Directions

Step 01.

63 min

Masukkan Harvest Gourmet Stir Fry Mince, garam, gula, lada putih, minyak bijan, minyak bawang merah dan 35 ml air ke dalam mangkuk kecil dan gaul rata. Kemudian masukkan daun bawang yang telah dihiris, kulat hitam yang dihiris, buah berangan yang telah dipotong dadu, daun ketumbar yang dihiris dan lobak merah yang telah dipotong dadu dan kacau hingga sebati. Setelah sebati, masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.

Step 02.

10 min

Pukul telur dalam mangkuk kecil. Ambil kulit wantan dan gunakan jari yang basah untuk melembabkan bahagian tepi kulit wantan. Masukkan satu sudu sup (20gm) inti kebahagian tengah. Lipat dua kulit wantan dan tekan kedua-dua sisi bersama-sama sehingga kemas.

Step 03.

2 min

Didihkan air didalam periuk besar sehingga mendidih dan masukkan wantan dan rebus selama kira-kira 1 minit 45 saat sehingga terapung dan inti menjadi masak.

Step 04.

10 min

Panaskan kuali dengan minyak bawang merah dan minyak cili pada api sederhana rendah dan tumis hingga wangi. Masukkan 250ml air, kicap, gula, sos tiram, garam secukup rasa, kicap pekat dan campurkan dalam kuali sehingga campuran mendidih. Kemudian ketepikan untuk berehat sehingga mencapai suhu bilik. Masukkan cuka hitam ke dalam campuran dan gaul rata.

Step 05.

2 min

Bahagikan dua wantan untuk setiap mangkuk, dan tutup dengan sos cuka cili. Hidangkan!

Nutrition Facts

276.75

kcal

6.73g

Protein

18.51g

Carb

20.19g

Fat

Write a review

Would you recommend this item?
Imej-imej
You have added 0 out of 3 allowed media item entities.

Discover Our Recipes

Harvest Gourmet Wanton Oriental dengan Cuka Hitam & Sos Pedas

Image

Prep: 73 mins
Cooking: 12 mins
Serve: 2 people

Ingredients


  • 100 gram Harvest Gourmet Stir Fry Mince
  • 1/4 sudu kecil Garam
  • 1/2 sudu kecil Gula
  • 1 secubit Rempah, Lada Putih
  • 3/4 sudu kecil Minyak Bijan
  • 3/4 sudu kecil Minyak Bawang
  • 35 milliliter Air
  • 10 gram Hirisan Daun Bawang
  • 15 gram Hirisan Kulat Hitam
  • 20 gram Buah berangan Dipotong dadu
  • 8 gram Hirisan Daun Ketumbar
  • 20 gram Lobak Merah Dipotong dadu
  • 10 keping Kulit Wantan
  • 1 Unit Telur Dipukul
  • 250 milliliter Air
  • 3 1/3 sudu besar Kicap cair
  • 9 sudu kecil Gula
  • 1 sudu besar Sos Tiram Vegetarian
  • 3 3/4 sudu kecil Shallot Oil
  • 4 sudu besar minyak cili padi dengan cili api
  • 1/4 sudu kecil Garam
  • 2 sudu kecil Thick Soya Sauce
  • 2 2/3 sudu besar Cuka, hitam


Directions

Step 01.

63 min

Ingredients on this step:

Masukkan Harvest Gourmet Stir Fry Mince, garam, gula, lada putih, minyak bijan, minyak bawang merah dan 35 ml air ke dalam mangkuk kecil dan gaul rata. Kemudian masukkan daun bawang yang telah dihiris, kulat hitam yang dihiris, buah berangan yang telah dipotong dadu, daun ketumbar yang dihiris dan lobak merah yang telah dipotong dadu dan kacau hingga sebati. Setelah sebati, masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.

Step 02.

10 min

Ingredients on this step:

Pukul telur dalam mangkuk kecil. Ambil kulit wantan dan gunakan jari yang basah untuk melembabkan bahagian tepi kulit wantan. Masukkan satu sudu sup (20gm) inti kebahagian tengah. Lipat dua kulit wantan dan tekan kedua-dua sisi bersama-sama sehingga kemas.

Step 03.

2 min

Ingredients on this step:

Didihkan air didalam periuk besar sehingga mendidih dan masukkan wantan dan rebus selama kira-kira 1 minit 45 saat sehingga terapung dan inti menjadi masak.

Step 04.

10 min

Ingredients on this step:

Panaskan kuali dengan minyak bawang merah dan minyak cili pada api sederhana rendah dan tumis hingga wangi. Masukkan 250ml air, kicap, gula, sos tiram, garam secukup rasa, kicap pekat dan campurkan dalam kuali sehingga campuran mendidih. Kemudian ketepikan untuk berehat sehingga mencapai suhu bilik. Masukkan cuka hitam ke dalam campuran dan gaul rata.

Step 05.

2 min

Ingredients on this step:

Bahagikan dua wantan untuk setiap mangkuk, dan tutup dengan sos cuka cili. Hidangkan!



Nutrition Facts


  • carbohydrates: 18.51g
  • energykilocalories: 276.75kcal
  • fat: 20.19g
  • protein: 6.73g

Print

Kami akan menghantar anda ke halaman:

Teruskan ke halaman?