Bahan-Bahan
- 16 Jari KitKat® 16 unit
- 250 Gram Tepung Serbaguna
- 100 gram Jem Nanas
- 1 biji Telur
- 1 sudu besar Air
- 1 sudu kecil Garam
- 1 cawan basuh telur
Sedia
35
Mins
Masak
15
Mins
Hidangan
5
Orang
Langkah-Langkah
Langkah 01.
5 min
Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan. Masukkan mentega dan gaul sehingga sebati semacam serbuk roti.
Langkah 02.
3 min
Masukkan 1 biji telur ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
Langkah 03.
2 min
Masukkan KitKat® yang dicincang dan gaulkan doh hingga sekata.
Langkah 04.
30 min
Ratakan doh dan sejukkan dalam peti ais lebih kurang 30 minit.
Langkah 05.
5 min
Sementara itu, gulungkan jem nanas (atau boleh digantikan dengan pes) menjadi bentuk bebola (kira-kira 3g setiap bebola)
Langkah 06.
10 min
Potong doh dengan pemotong biskut dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah digris.
Langkah 07.
10 min
Sapu campuran telur cairan (egg wash) ke atas tart dan letakkan bebola pes nanas ke atas setiap tart.
Langkah 08.
15 min
Bakar tart pada suhu 170ºC selama 12 hingga 15 minit.
Langkah 09.
5 min
Biarkan ia sejuk sepenuhnya dan sedia untuk dihidangkan.
Maklumat Nutrisi
303.10
Kalori
9.13g
Protin
45.37g
Karbohidrat
8.99g
Lemak
Tags
Temui Resepi Kami
Ingredients
- 16 Jari KitKat® 16 unit
- 250 Gram Tepung Serbaguna
- 100 gram Jem Nanas
- 1 biji Telur
- 1 sudu besar Air
- 1 sudu kecil Garam
- 1 cawan basuh telur
Directions
Step 01.
5 min
Ingredients on this step:
Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan. Masukkan mentega dan gaul sehingga sebati semacam serbuk roti.
Step 02.
3 min
Ingredients on this step:
Masukkan 1 biji telur ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
Step 03.
2 min
Ingredients on this step:
Masukkan KitKat® yang dicincang dan gaulkan doh hingga sekata.
Step 04.
30 min
Ingredients on this step:
Ratakan doh dan sejukkan dalam peti ais lebih kurang 30 minit.
Step 05.
5 min
Ingredients on this step:
Sementara itu, gulungkan jem nanas (atau boleh digantikan dengan pes) menjadi bentuk bebola (kira-kira 3g setiap bebola)
Step 06.
10 min
Ingredients on this step:
Potong doh dengan pemotong biskut dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah digris.
Step 07.
10 min
Ingredients on this step:
Sapu campuran telur cairan (egg wash) ke atas tart dan letakkan bebola pes nanas ke atas setiap tart.
Step 08.
15 min
Ingredients on this step:
Bakar tart pada suhu 170ºC selama 12 hingga 15 minit.
Step 09.
5 min
Ingredients on this step:
Biarkan ia sejuk sepenuhnya dan sedia untuk dihidangkan.
Nutrition Facts
- carbohydrates: 45.37g
- energykilocalories: 303.10kcal
- fat: 8.99g
- protein: 9.13g
Tulis Ulasan Anda