Bahan-Bahan
- 200 gram Kacang Badam yang dibakar
- 150 gram Mentega
- 250 Gram Tepung Gandum
- 60 Gram Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original
- 20 Gram Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original
- 40 Gram Gula Ais
- 250 Gram Butang Coklat
- 7 Sudu Besar susu tepung Nestlé® EveryDay®
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 Keping Kuning Telur
Sedia
17
Mins
Masak
21
Mins
Hidangan
35
Orang
Langkah-Langkah
Langkah 01.
3 min
Kacau mentega dan gula aising sehingga sebati.
Langkah 02.
1 min
Masukkan kuning telur dan kacau selama 1 minit.
Langkah 03.
3 min
Ayak tepung, susu tepung Nestlé® EveryDay® dan serbuk penaik ke dalam campuran mentega dan gula aising.
Langkah 04.
5 min
Masukkan Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original dan uli doh.
Langkah 05.
15 min
Rehatkan doh selama 15 minit.
Langkah 06.
5 min
Ambil 6 hingga 7gram doh dan balut pada badam.
Langkah 07.
20 min
Bakar doh dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15 hingga 20 minit.
Langkah 08.
15 min
Keluarkan dan biarkan biskut sejuk.
Langkah 09.
1 min
Cairkan coklat di dalam ketuhar selama 1 minit. Periksa sama ada cair sepenuhnya.
Langkah 10.
3 min
Letakkan biskut ke dalam bekas mini cupcake dan salutkan 1 sudu besar coklat cair di atas biskut.
Langkah 11.
2 min
Taburkan hiasan Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original di atasnya.
Langkah 12.
30 min
Ulangi proses yang sama untuk kuki yang lain.
Langkah 13.
30 min
Biarkan coklat sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
Maklumat Nutrisi
598.83
Kalori
12.14g
Protin
58.78g
Karbohidrat
36.00g
Lemak
Tags
Temui Resepi Kami
Ingredients
- 200 gram Kacang Badam yang dibakar
- 150 gram Mentega
- 250 Gram Tepung Gandum
- 60 Gram Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original
- 20 Gram Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original
- 40 Gram Gula Ais
- 250 Gram Butang Coklat
- 7 Sudu Besar susu tepung Nestlé® EveryDay®
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 Keping Kuning Telur
Directions
Step 01.
3 min
Ingredients on this step:
Kacau mentega dan gula aising sehingga sebati.
Step 02.
1 min
Ingredients on this step:
Masukkan kuning telur dan kacau selama 1 minit.
Step 03.
3 min
Ingredients on this step:
Ayak tepung, susu tepung Nestlé® EveryDay® dan serbuk penaik ke dalam campuran mentega dan gula aising.
Step 04.
5 min
Ingredients on this step:
Masukkan Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original dan uli doh.
Step 05.
15 min
Ingredients on this step:
Rehatkan doh selama 15 minit.
Step 06.
5 min
Ingredients on this step:
Ambil 6 hingga 7gram doh dan balut pada badam.
Step 07.
20 min
Ingredients on this step:
Bakar doh dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15 hingga 20 minit.
Step 08.
15 min
Ingredients on this step:
Keluarkan dan biarkan biskut sejuk.
Step 09.
1 min
Ingredients on this step:
Cairkan coklat di dalam ketuhar selama 1 minit. Periksa sama ada cair sepenuhnya.
Step 10.
3 min
Ingredients on this step:
Letakkan biskut ke dalam bekas mini cupcake dan salutkan 1 sudu besar coklat cair di atas biskut.
Step 11.
2 min
Ingredients on this step:
Taburkan hiasan Nestlé® Nestum® All Family Cereal Original di atasnya.
Step 12.
30 min
Ingredients on this step:
Ulangi proses yang sama untuk kuki yang lain.
Step 13.
30 min
Ingredients on this step:
Biarkan coklat sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
Nutrition Facts
- carbohydrates: 58.78g
- energykilocalories: 598.83kcal
- fat: 36.00g
- protein: 12.14g
Tulis Ulasan Anda